HTML

Bevállalod?

A litera nyári szerelmesnovella-pályázata.

IMPRESSZUM

Nagy Gabriella és Szekeres Dóra projektfelelősök – Litera - az irodalmi portál

Kapcsolat:

szerelemliget@gmail.com

litera@litera.hu

Friss topikok

2009.08.20. 12:41 szerelemliget

naTHÁLIA: Hát a pingvinek!

Címkék: 2009 művek nathália

Sajtóreferens olvas és szemléz. Napi nyolc órában hullámzik előtte a betűk hordaléka.

Időnként kivet magából egy-egy hírt a tenger. Például, hogy brit kutatók szerint a férfiak átlagosan napi 40 percet stírolják a nőket, akik 20 perc körül teszik ugyanezt. Gondolatban javítja: az ellenkező nemmel. A kutatás biztos nem vizsgálta, fut át rajta, hogy nők hány percig nézegetnek nőket, pedig fel tudná sorolni, kin milyen ruha volt a folyosón, de ez hozzátartozik, nem öltözhet túl vagy alul. S hogy e napi 40 perc a férfiaknál, tér vissza a hírhez, 65 évvel (mint átlagéletkorral) számítva egy évre esik. Nőknél, értelemszerűen, a felére. Róluk azonban nem esik több szó. Másrészt, gondolja tovább, ott hosszabb életkort szokás alapul venni, ám annyit mégsem, hogy beérjék a férfiakat! Aztán másik hír csapódik ehhez, valahonnan az USA-ból: az Egyesült Pszichoterápiás Kutatócsoport kimondta kongresszusán, hogy a nemi orientáció nem változik. A hír kiemeli, milyen nehéz volt − szavazással! − erre az eredményre jutni, mivel a vallásos orvosok megváltoztathatónak tartják a nemi identitást. A közlemény azt is jelzi, hogy az „átszoktatottak” között milyen sok az öngyilkos. A harmadik hír mindennek esszenciája: négyévnyi együttélés után egy meleg pingvinpár egyik tagja megcsalta „exét” egy nemrég megözvegyült nősténypingvinnel. Korábban a hímek együtt költögették a gondozótól kapott tojásokat, de a csalfa hím immár a nősténnyel épít fészket. Elhagyott párja melankóliába esett. Az állatkert környezete pedig felbolydult. A pingvinek ketrecnél lelkész prédikál a heteroszexualitás természetességéről. A melegek természetesen tiltakoznak. Parázs vita: a globális felmelegedés feltartóztatható-e?

Ezek után sajtóreferens szinte várja a kalkulációt a gazdasági rovatban, hogy na mármost: egy meleg fiú hány percet tölthet az azonos és különböző neműek napi stírolásával? Egy lány? S tovább bonyolítandó: egy transzvesztita vagy egy pingvin? S hogyan módosul az egyenlet, ha pszichoanalitikusuk vagy állatkerti gondozójuk hívő ember? Matek-feladatgyűjteménybe illő példák, tudja. Ehelyett csak részvénypapírok értékeivel találkozik. A forint fizetőértéke itt dagály-, ott apályszerűen változik, mert bár a számok nem hazudnak, időnként a szoknyából is kilóg a lóláb. A kapitány neme azonban senkit nem érdekel.

Most őt sem. Elindul a maga húszperces ebédszünetére. A körúton hidak és pallók. Szindbádarcú lány nyújtja felé a falafelt a Szeráj ablakából. Rámosolyog. Igen, hát hajózni muszáj. S hogy navigálni ki fog? Hát majd a pingvinek! Fejükben iránytű, s náluk minden fekete-fehér, ugyebár.

 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szerelemliget.blog.hu/api/trackback/id/tr521325229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DIY 2009.08.23. 22:05:36

Az utolsó részig egészen jó! De a "Szindbádarcú lány" kifejezetten kínos. A befejezés is szellemes, az "ugyebár" viszont már felesleges, szerintem.

sello 2009.08.24. 08:36:05

nekem nincs bajom a "Szindbádarcúval", keresetten kínos, gondolom szándékosan

DIY 2009.08.24. 09:00:29

@sello: Szinbád férfi volt. Arra utal a szerző, hogy egy bajuszos török lány szolgálta ki? :) Rossz megoldás ezzel belopni az utazás motívumot oda.

sello 2009.08.24. 09:23:03

@lalaz: én nem így olvastam. Szerző mire utalt, nem tudom. A Szindbád-névnek sztem itt inkább krúdysan erotikus töltete van, s hogy lányra vonatkozik, istenem, ha ló nincs... - de ez egy női olvasat:)))

offero 2009.08.24. 14:29:43

Nőként Szinbádarcúnak látni egy nőt...csak folytatja a homoszexualitásról szóló gondolatmenetet.

naTHÁLIA 2009.08.25. 08:24:22

@lalaz: A megfigyeléseid találók, más bejegyzésed is lényegbe vágó (van fent szöveged???), ezt a két kifogásolt részt húztam ki, majd illesztettem vissza - többször.
A "Szindbádarcú lányra" a saját verzióm a következő: a szöveg végére akartam egy olyan oximoront, mely a felszolgáló semlegességét, ha muszáj, aszexualitását jelezheti. Nem homo- és biszexualitását, csak azt, hogy "lebeg", bárhol lehetne, de sehol sincs. Szindbád figurájában is azt domborítanám ki, hogy mindenhol rosszul érzi magát, s bárhol van, elvágyódik onnan; úgy keres, hogy ne találjon semmit, magát se. Direkt? Nem tudja, mit akarhatna? Nem akar akarni? Itt egyetlen mosoly telik "képviselőjétől"; személytelen mosolynak pedig lehet neme? Tényleg nem tudom.

DIY 2009.08.25. 12:29:53

Krúdy nem jutott eszembe, pedig az erotikus vonal alapján jó meglátás. De lehet, hogy pont ez a bajom vele öntudatlanul: ha Krúdyt olvasok a fejemben Szinbád egyenlő Latinovits-csal. (Rosszabb esetben Máté Gábor tolakodik be, pedig ő Esti Kornélt játszotta.) Így Szinbádra nem tudok androgünként gondolni, de a szerzői kiegészítést elfogadom :) Álljon minden mű mellett az írója! :)
Illetve, ha már itt az alkotó: ki mosolyog ott? A személytelen/nemtelen Sajtóreferens (default), vagy a nemesített kiszolgálólány? Magam részéről túlírtam volna nyilván egy "Szinbádszerű tükörkép/arc nyújtja a falafelt" formával, vagy az ablakon egymásra mosódó portrék közhelyével, de én nem tudok novellát írni. (Bebizonyosodott többször, más műfajban utazom. naTHÁLIA: néhány száz cikkem online verziója elérhető irodalmi oldalakon, de nem széppróza, úgyhogy saaajnos nem tudok bírálható felületet adni viszonzásul :)

Újraolvasva többször megütötte a szemem a "stírol" kifejezés, ami kicsit kizökkentett, mert "stíröl" formában ismerem. (Természetesen nem zavarta az értelmezést, fel sem tűnt eddig, csak most meglepett.)

naTHÁLIA 2009.08.25. 14:04:46

@lalaz: Nem bírálható felületet akartam keresni, hanem vmi olyasféle reakciót "kicsikarni", hogy 1. vagy szerkesztőként (kemény pénzért) szoktál "javításokat" ajánlani, s akkor komolyan megtisztelő minden bejegyzésed, 2. vagy azért nem ilyen formátumban (és karakterszámban) vagy jelen e felületen, mert komoly szövegen szoktál dolgozni, komoly íróként..., s akkor azért eshet még jobban az értő olvasat. Nem megyek profilozónak:))

stírol-stíröl;állítólag mindkettő helyes, szabályzatra szorultam, de nem igazított el; kizárnám, hogy az ingadozás mélyén a veláris i emléke kísértene;))), de ahol lehet, azért tartom a mély hangrendet:))))))

Köszönöm a kiegészítő értelmezést!

●●●●●●●● 2009.08.25. 14:30:00

@lalaz: Hiába terelsz, az Einstandot annyit reklámozod + a kommenteidből nyilvánvaló, hogy azt küldted be. Nem tetszik senkinek? Nem lett elég jó, hogy csajozni lehessen vele?

naTHÁLIA 2009.08.25. 15:33:09

@●●●●●●●●: itt vki vmit nagyon félreküldött: a postás máshol csenget egy picit???????

DIY 2009.08.26. 10:43:31

Kedvenc magyar novelláit akinek van kedve felsorolni, legyen szíves, írja be őket ide a többi mellé:
onagy.nolblog.hu/archives/2009/07/29/Kedves_novellakedvelo_novellaolvaso_Barataim/

Nem az én blogom, csak kíváncsi vagyok, és a listák-ajánlók alapján szívesen fedeznék fel új dolgokat.

Ez reklám, ●●●●●●●●? Az Einstand szerzőjét ismerem, azért engedtem meg magamnak azt a stílust a hozzászólásoknál. Gondoltam is, hogy felhozom :) de úgy látom, ezzel a kommenttel lejjebb tolni fogom.
Bocs az offért, naTHÁLIA! (Megláttam, hogy lehet linkelni, mindjárt html-eket is próbálgatok :)

DIY 2009.09.08. 15:00:51

Hajrá, hajrá! 1-2 szavazattal tessék bebiztosítani azt a továbbjutást!

naTHÁLIA 2009.09.09. 08:14:50

Most látom a biztatást, köszönöm. Az én szubjektív 10-es listám már régen készen van; mit mondjak (?), jó pár olyan szöveggel, amik tovább se jutottak, pedig.... Na most innen nézve nem mondom azt, hogy mindegy, hogyan alakul, de tudomásul veszem a végeredményt.

DIY 2009.09.09. 16:33:30

Melyik a 10 legjobb szerinted? Írjon privát listákat mindenki izibe', összesítjük, s megvan a végeredmény :)
Tényleg kíváncsi vagyok, mert talán 60-70 novellára jutott időm, és elsősorban azokat olvastam, amelyikekhez hozzászóltak. (Ha abból valami borzalmasnak tűnt nekem, nem kommenteltem inkább.)

DIY 2009.09.11. 10:20:54

Bejutott! Hajrá pingvinek!
süti beállítások módosítása